2019-20

2019-20

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Επιτακτική όσο ποτέ η άμεση ανάπλαση των γηπέδων στο νησί μας

Το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αργοστολίου “Ανδρέας Βεργώτης” το οποίο για αρκετά χρόνια είχε παραμείνει κλειστό παραδόθηκε προς χρήση στα αθλητικά σωματεία της περιοχής πριν από περίπου ένα χρόνο.
Τη ποδοσφαιρική σεζόν 2019-20 το γήπεδο χρησιμοποιήθηκε ως έδρα για τους αγώνες αλλά και για προπονήσεις από τα εξής σωματεία:
ΑΟ ΕΙΚΟΣΙΜΙΑΣ – ΑΟ ΔΙΛΙΝΑΤΩΝ – ΑΟ ΦΩΚΑΤΑ – ΠΑΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΑΕΚ κ’ ΑΠΣ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΟΣ

ενώ μόνο για προπονήσεις παραχωρήθηκε και σε άλλα ποδοσφαιρικά σωματεία καθώς και  σε συλλόγους άλλων αθλημάτων.
Αυτό είχε ως συνέπεια από Δευτέρα έως Παρασκευή να παρευρίσκονται στον ίδιο χώρο για αρκετές ώρες δεκάδες άτομα.
Με δεδομένη τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την υγειονομική κρίση του κορονωϊού και τα πρωτόκολλα υγιεινής που απαιτούν αποστάσεις και προπονήσεις με μικρή παρουσία ατόμων ανα χρονική περίοδο η υπάρξη περισσότερων και κατάλληλων αθλητικών χώρων στο νησί μας προβάλει ως επιτακτική ανάγκη.
Λαμβάνοντας υπόψιν και το ενδεχόμενο ενός νέο κύματος το φθινόπωρο η τοποθέτηση των ομάδων σε ξεχωριστούς χώρους θα πρέπει από τώρα να προβληματίσει τους αρμοδίους οι οποίοι θα πρέπει να ασχοληθούν σχολαστικά με το θέμα αυτό.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί στο γήπεδο του Αργοστόλιου να παρατηρούνται εικόνες συνωστισμού όπως συνέβαινε τη φετινή χρονιά και με δεδομένο ότι οι ώρες χρήσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι πιο περιορισμένες.
Έτσι λοιπόν θα πρέπει άμεσα οι αρχές να επισπεύσουν την ανακαίνιση των γηπέδων που παραμένουν κλειστά ή όποιων επιδέχονται βελτίωση ώστε να είναι κατάλληλα για σωστή και ασφαλή χρήση παράλληλα με γεωγραφική κατανομή των ομάδων.
Μία λύση με γεωγραφικά κριτήρια θα ήταν η ακόλουθη:

ΔΑΚ Αργοστολίου
-Προπονήσεις και έδρα αγώνων για ΑΕΚ , ΑΠΣ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΟΣ και μία ακόμα ομάδα(ΑΟ ΔΙΛΙΝΑΤΩΝ-ΠΑΟ ΕΥΓΕΡΟΣ-ΠΑΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ) ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο να αιτηθεί τη χρήση του για προπονήσεις και ο ΑΟ ΠΑΛΛΗΞΟΥΡΙΑΚΟΣ αν συμμετάσχει στη Γ’ Εθνική με την προυπόθεση ότι δεν θα έχει διορθωθεί η κατάσταση του βοηθητικού γηπέδου στο Ληξούρι.
Ως γνωστόν η έδρα του Παλληξουριακού διαθέτει φυσικό χλοοτάπητα κάτι που καθιστά τη χρήση του γηπέδου περιορισμένη και συνεπώς η ομάδα της Παλικής θα χρειαστεί όπως και στο παρελθόν(σεζόν 2017-18) να μετακινείται για να κάνει κάποιες προπονήσεις ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Γ’ Εθνικής.

Γήπεδο Σκάλας
Προπονήσεις και έδρα αγώνων για ΑΟ ΠΡΟΝΝΩΝ και ΑΟ ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΡΟΝΝΩΝ όπως ισχύει και τώρα.
Εδώ υπάρχει και το γήπεδο των Τζαννάτων το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί έστω για προπονήσεις καθώς και αυτό δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση.

Γήπεδο Κεραμειών(ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ)
Προπονήσεις και έδρα αγώνων για ΑΟ ΕΙΚΟΣΙΜΙΑΣ και ΑΟ ΦΩΚΑΤΩΝ.

Γήπεδο Διλινάτων(ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ) ή Ενωσιακό Γήπεδο Φαρακλάτων(ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ)
Εδώ εξαρτάται σε ποιά γήπεδα θα μπορούσαν να υπάρχουν βελτιώσεις:
-Αν το γήπεδο των Διλινάτων αναπλαθεί θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για προπονήσεις και έδρα αγώνων από τον ΑΟ ΔΙΛΙΝΑΤΩΝ και ΠΑΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ και ο ΠΑΟ ΕΥΓΕΡΟΣ να χρησιμοποιεί το ΔΑΚ Αργοστολίου.
-Αν το Ενωσιακό γήπεδο αναπλαθεί θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για προπονήσεις και έδρα αγώνων και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση από τον ΠΑΟ ΕΥΓΕΡΟΣ και ΠΑΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ή ΑΟ ΔΙΛΙΝΑΤΩΝ και ο ΠΑΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ή ΑΟ ΔΙΛΙΝΑΤΩΝ να χρησιμοποιεί το ΔΑΚ Αργοστολίου.
-Αν και τα δύο γήπεδα αναπλαθούν των Διλινάτων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τον ΑΟ ΔΙΛΙΝΑΤΩΝ και ΠΑΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ και των Φαρακλάτων από ΠΑΟ ΕΥΓΕΡΟΣ ή και από κάποια άλλη ομάδα αφήνοντας δύο με τρεις ομάδες να χρησιμοποιούν το ΔΑΚ Αργοστολίου ώστε να υπάρχει χρόνος και για τα άλλα αθλήματα.
ΓΗΠΕΔΟ ΔΙΛΙΝΑΤΩΝ

Γήπεδο Αγ.Αντωνίου(ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ)
Προπονήσεις και έδρα αγώνων για ΑΟ ΠΑΛΛΗΞΟΥΡΙΑΚΟ και ΑΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ όπως ισχύει και τώρα.
ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΑΓ.ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Γήπεδο Ερύσσου
Προπονήσεις και έδρα αγώνων για ΑΟ ΕΡΥΣΣΟΥ όπως ισχύει και τώρα.

Γήπεδο Καραβόμυλου
Προπονήσεις και έδρα αγώνων για ΑΟ ΣΑΜΗΣ και ΑΠΣ ΠΥΛΑΡΙΑΚΟΣ όπως ισχύει και τώρα.
Ιδανικό θα ήταν να αναικαινισθεί και το γήπεδο των Μακρυώτικων ώστε να χρησιμοποιείται από τον Πυλαριακό αλλά για την ώρα το γήπεδο στον Καραβόμυλο μπορεί να εξυπηρετεί τα δύο σωματεία με τους νέους υγειονομικούς κανόνες.
ΓΗΠΕΔΟ ΜΑΚΡΥΩΤΙΚΩΝ

ΙΘΑΚΗ
Τα δύο σωματεία του νησιού ΑΟ ΠΡΟΟΔΟΣ και ΠΑΟ ΟΔΥΣΣΕΥΣ διαθέτουν το καθένα το δικό του γήπεδο οπότε εδώ οι συνθήκες είναι καλύτερες.
Συνοψίζοντας θα θέλαμε να τονίσουμε ότι και τα γήπεδα που είναι ήδη σε χρήση χρειάζονται βελτιώσεις ωστόσο το βάρος πρέπει να δωθεί σε εκείνα που είναι κλειστά ώστε να μπορούν και αυτά να χρησιμοποιηθούν και να υπάρχει αποσυμφόρηση του ΔΑΚ Αργοστολίου καθώς στην περιφέρεια δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα.
Τα παραπάνω αποτελούν μία πρόταση η οποία να διαμορφωθεί αναλόγως των διαθέσιμων γηπεδικών εγκαταστάσεων.
Η μόνη λύση είναι η ανάπλαση των γηπέδων Κεραμειών , Διλινάτων και του Ενωσιακού ή κάποιων από αυτά.

Θα ισχυριστούν μερικοί ότι δεν υπάρχουν χρήματα και θα τους απαντήσουμε ότι συνεχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα αθλητικοί χώροι σε διάφορες περιοχές της χώρας αναμορφώνονται συνεχώς μέσα από διάφορα προγράμματα.
Το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στο ΔΑΚ Αργοστολίου καθώς εκτός από τα ποδοσφαιρικά σωματεία χρησιμοποιείται και από σωματεία άλλων αθλημάτων όπως ο στίβος.
Αν δεν υπάρχουν ενέργειες αποκατάστασης των γηπέδων η όποια χρήση του ΔΑΚ από μεγάλο αριθμό σωματείων τηρώντας παράλληλα του νέους κανόνες υγιεινής θα είναι πολύ περιορισμένη και σε καμία περίπτωση σε καθημερινή βάση ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους.
Η κατάσταση θα επιβαρυνθεί περισσότερο αν ο Παλληξουριακός δηλώσει να αγωνιστεί στη Γ’ Εθνική και επιλέξει ως έδρα το γήπεδο του Αργοστολίου.
Στην περίπτωση αυτή τα δεδομένα δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο καθώς το γήπεδο θα δεσμευτεί για προπονήσεις και αγώνες για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής κάτι που είναι ευπρόσδεκτο ωστόσο θα πρέπει να βρεθούν αθλητικοί χώροι για τις υποχρεώσεις των ομάδων που θα αγωνίζονται στην τοπική κατηγορία.
ΕΑΚ ΦΑΡΑΚΛΑΤΩΝ
Αν τελικώς δεν υπάρχουν αναβαθμίσεις στις αθλητικές υποδομές και η κατάσταση παραμένει όπως έχει σήμερα τα σωματεία θα πρέπει να μοιραστούν ανάμεσα σε ΔΑΚ Αργοστολίου και Ενωσιακό από τέσσερις ομάδες στο καθένα και να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα που θα ανταποκρίνεται στους νέους υγειονομικούς κανόνες.
Ο όποιος σχεδιασμός από τις αρχές θα είναι περιορισμένος και μόνο η ανάπλαση των γηπέδων με την τοποθέτηση των ομάδων με αγωνιστικά και γεωγραφικά κριτήρια θα είναι η αποτελεσματικότερη λύση.
Έστω και ένας ή δύο χώροι αναπλαθούν θα μπορεί και πάλι σε ένα ποσοστό να υπάρχει αποσυμφόρηση του ΔΑΚ Αργοστολίου.
Η συνεργασία όλων των φορέων θα πρέπει να αρχίσει άμεσα ώστε να είμαστε έτοιμοι για την έναρξη της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

ΓΗΠΕΔΟ ΚΕΡΑΜΕΙΩΝ

πηγη  Kefaloniapress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου