2019-20

2019-20

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Οι παίκτες που άλλαξαν τους κανόνες στο Μπασκετ

 

Bonus: To ματς που έληξε 19-18

Η ομάδα φόβητρο της εποχής ήταν οι Μινεάπολις Λέικερς (Λος Άντζελες Λέικερς). Ο τότε καλύτερος παίκτης τους, ο σέντερ Τζορτζ Μίκαν, θεωρείται ο πρώτος σούπερ σταρ της λίγκας.

Στις 22 Νοεμβρίου 1950, οι Μινεάπολις Λέικερς αντιμετώπιζαν τους Φορτ Γουέιν Πίστονς, τους σημερινούς Ντιτρόιτ Πίστονς, με τον Τζόρτζ Μάικαν να είναι ο μεγάλος αστέρας της εποχής.

Οι Πίστονς ήξεραν ότι δεν είχαν τύχη και έτσι εφάρμοσαν μία τακτική, που έμελλε -έμμεσα- να αλλάξει την ιστορία. Κρατούσαν τη μπάλα και άλλαζαν πάσες, για να περάσει η ώρα!

Αυτό το θέαμα -λάθος, ”θέαμα’΄- δεν άρεσε στους 7.000 θεατές και φυσικά στους Λέικερς. Το ημίχρονο έληξε 13-12 υπέρ των Λέικερς, με τον Μίκαν να σημειώνει τους 12 από τους 13 πόντους τους.

Το δεύτερο ημίχρονο ήταν ακόμη χειρότερο. Αφού δεν έβρισκαν άλλο τρόπο να αντιδράσουν, οι γηπεδούχοι αποφάσισαν να υιοθετήσουν τη στρατηγική των αντιπάλων τους. Τελικά, οι Πίστονς πήραν τη νίκη με 19-18, αφού οι Λέικερς έχασαν το τελευταίο σουτ.

Ο Ντάνι Μπιαζόν, τότε ιδιοκτήτης των Σίρακιουζ Νάσιοναλς (Φιλαντέλφια Σίξερς) είχε μελετήσει πολλούς αγώνες μπάσκετ από τότε που αγόρασε την ομάδα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, σε κάθε αγώνα θα έπρεπε να γίνονται 120 σουτ, 60 από κάθε ομάδα.

Ο κάθε αγώνας διαρκούσε 48 λεπτά, δηλαδή 2.880 δευτερόλεπτα. Διαίρεσε λοιπόν τα 2.880 δευτερόλεπτα δια των 120 σουτ κι έβγαλε τον μαγικό αριθμό 24. Σύμφωνα με τον Μπιαζόν, ένα ρολόι που θα μετράει αντίστροφα από τα 24 δευτερόλεπτα μέχρι να γίνει σουτ, ήταν απαραίτητο για να γίνει το παιχνίδι ελκυστικό.

Και έτσι έγινε!

Στις 30 Οκτωβρίου 1954, σε έναν αγώνα ανάμεσα στους Ρότσεστερ Ρόγιαλς (Σακραμέντο Κινγκς) και τους Μπόστον Σέλτικς, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το ρολόι των 24 δευτερολέπτων. Οι Ρόγιαλς επικράτησαν 98-95 και τα υπόλοιπα είναι ιστορία!

δειτε την αναρτηση


NBA: Οι παίκτες που άλλαξαν τους κανόνες και ο ιστορικός αγώνας με σκορ 19-18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου