Όλοι όσοι είναι ναυτικοί γνωρίζουν πολύ καλά γιατί τα φινιστρίνια ενός πλοίου που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα είναι στρογγυλά και όχι τετράγωνα ή ορθογώνια ή κάποιο άλλο σχήμα που θα έχει γωνίες. Τα στρογγυλά παράθυρα τα συναντάμε και σε άλλους κλάδους όπως τα αεροπλάνα, τα υποβρύχια και τα διαστημόπλοια.
Εδώ και πολλά χρόνια τα ανοίγματα αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της δομής του πλοίου και το κύριο μέλημα των ναυπηγών και των σχεδιαστών ήταν από αυτά τα ανοίγματα να υπάρχει η καλύτερη δυνατή ορατότητα και θέα από κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Αρχικά, κύριο μέλημα ήταν να μπορεί να ανοίγουν αυτά τα παράθυρα ώστε να εισέρχεται καθαρός αέρας και ταυτόχρονα να εξέρχεται ώστε να υπάρχει ένα είδος φυσικού εξαερισμού. Αυτό βοήθησε ιδιαίτερα τα πολυμελή πληρώματα που τότε χρειάζονταν τα πλοία της εποχής.
Η επιστημονική εξήγηση
Τα πλοία έχουν πάντα στρογγυλά παράθυρα στη γάστρα τους και ποτέ ορθογώνια ή τετράγωνα και η απάντηση στο γιατί βρίσκεται απλώς στις αρχές της φυσικής που αφορούν την κατασκευαστική ακεραιότητα.
Η κατασκευή ενός πλοίου βρίσκεται συνεχώς υπό καταπόνηση λόγω της κίνησης του στη θάλασσα και των κυμάτων. Ανοίγοντας τώρα ένα παράθυρο σε αυτή την επιφάνεια η προτεραιότητα είναι να διατηρηθεί όσο δυνατόν περισσότερο την αντοχή που έχει η γάστρα του πλοίου.
Ένα στρογγυλό παράθυρο κατανέμει τις δυνάμεις και την πίεση που ασκείται πάνω σε αυτό ομοιόμορφα σε όλο το άνοιγμα, ενώ ένα τετράγωνο θα είχε πρόβλημα αφού οι δυνάμεις θα επενεργούσαν σε κάποια συγκεκριμένα σημεία τα οποία θα ήταν οι γωνίες του.
Αυτές η γωνίες τότε θα γίνονταν το αδύναμο σημείο και θα μπορούσε να έχει σαν αποτέλεσμα την στρέβλωση ή την διεύρυνση μιας τρύπας σε περίπτωση κάποιας διαρροής. Αυτός ο ασυνήθιστος στρογγυλός σχεδιασμός των φινιστρινιών του πλοίου προσφέρει αντοχή στο φως του ήλιου καθώς και στη θάλασσα και το νερό της βροχής.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται γενικά για την κατασκευή τέτοιων ανοιγμάτων είναι ο χάλυβας, το αλουμίνιο, ο ορείχαλκος, ο μπρούτζος και ο σίδηρος. Ο ορείχαλκος και ο μπρούντζος προτιμώνται και χρησιμοποιούνται σε σχέση με το σίδηρο και το χάλυβα λόγω της σκουριάς που μπορεί να προκληθεί από το θαλασσινό νερό μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα. Ο ορείχαλκος και μπρούτζος διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου