2019-20

2019-20

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

Παγκόσμιο Κύπελλο: 13 χρόνια από το έπος της Σαϊτάμα

Σαν σήμερα πριν από 13 χρόνια, την 1η Σεπτεμβρίου 2006, η Ελλάδα νίκησε στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Σαϊτάμα τους Αμερικανούς 101-95. 





Το Sport24.gr θυμάται την σπουδαιότερη νίκη του ελληνικού μπάσκετ.
EurokinissiΠΗΓΗ SPORT34
Η Ελλάδα αρχίζει σήμερα (1/9) την πορεία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας με υψηλές φιλοδοξίες και όνειρα που δεν έχουν ταβάνι. Και κατά σύμπτωση το ταξίδι της Εθνικής αρχίζει ανήμερα μιας ιστορικής νίκης για το ελληνικό μπάσκετ. Σαν σήμερα πριν από 13 χρόνια, την 1η Σεπτεμβρίου 2006, η Ελλάδα είχε νικήσει τις ΗΠΑ 101-95 στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Σαϊτάμα.
Ήταν λίγο μετά τις 12:15 το μεσημέρι στην Ελλάδα όταν συνέβη. Οι Αμερικανοί είχαν κατεβάσει σε εκείνο το Παγκόσμιο σχεδόν ό,τι καλύτερο διέθεταν. Τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, τον Ντουέιν Γουέιντ, τον Καρμέλο Αντονι, τον Κρις Μπος, τον Ντουάιτ Χάουαρντ, τον Κρις Πολ. Κέρδιζαν το ένα παιχνίδι μετά το άλλο και έμοιαζαν έτοιμοι να επιστρέψουν στην κορυφή του κόσμου έπειτα από απανωτά χαστούκια στα μεγάλα τουρνουά. Φευ.
Η Εθνική του Παναγιώτη Γιαννάκη πέτυχε εκείνη τη μέρα μία νίκη που έβγαλε τους Έλληνες στους δρόμους μέσα στο καταμεσήμερο. Σημείωσε την σπουδαιότερη νίκη στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Μία νίκη που θα μείνει για πάντα ανεξίτηλη στις μνήμες μας. Ας θυμηθούμε, λοιπόν, τι είχε γίνει εκείνη την ημέρα, την 1η Σεπτεμβρίου 2006, στην Σαϊτάμα...
Είναι 1η Σεπτεμβρίου και στην Ελλάδα είναι μεσημέρι. Στην Ιαπωνία, Ελλάδα και ΗΠΑ - αήττητες και οι δύο - τίθενται αντιμέτωπες. Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι Παπαλουκάς, Διαμαντίδης, Τσαρτσαρής, Χατζηβρέττας, Βασιλόπουλος, Σχορτσιανίτης, Παπαδόπουλος, Κακιούζης, Φώτσης, Ντικούδης και Σπανούλης, όχι όμως και ο τραυματίας Ζήσης. Από την άλλη υπάρχει ένας γαλαξίας αστέρων. Δώδεκα σούπερ σταρ του ΝΒΑ.
Το παιχνίδι αρχίζει σε... λογικό τέμπο. Ένα κάρφωμα του Χατζηβρέττα στον αιφνιδιασμό - με τον ΛεΜπρόν να προσπαθεί να τον κόψει χωρίς επιτυχία - δείχνει ότι η Ελλάδα δεν φοβάται κι ας μένει πίσω στο σκορ με 14-20 στην πρώτη περίοδο. Στα μέσα της δεύτερης περιόδου μία τρομερή τάπα του Διαμαντίδη στον Κρις Πολ το επιβεβαιώνει. Και μετά ξεκίνησε η... ωδή στο πικ εν ρολμε πρωταγωνιστή τον Σχορτσιανίτη, που κάνει ζημιά στους Αμερικανούς, την ίδια στιγμή που ο Σπανούλης αποτελεί μία σταθερή απειλή για το καλάθι τους. Το τέλος του πρώτου ημιχρόνου βρίσκει την Ελλάδα μπροστά με 45-41.
Στην τρίτη περίοδο το ελληνικό σόου συνεχίζεται. Η Εθνική απλώς δεν... αστοχεί. Κάποια στιγμή σκοράρει σε 11 συνεχόμενες επιθέσεις! Ο Ντικούδης μπαίνει στο παρκέ και σημειώνει οκτώ μαζεμένους πόντους, κάνοντας πλάκα σε μία φάση στον Γουέιντ. Η Ελλάδα σημειώνει 32 πόντους στην τρίτη περίοδο (!), στο ίσως καλύτερο δεκάλεπτο στην ιστορία της και ξεφεύγει με 77-65!
Στην τέταρτη περίοδο οι ΗΠΑ αντέδρασαν. Έβαλαν μεγάλα σουτ. Έκλεψαν μπάλες. Κάρφωσαν στον αιφνιδιασμό. Δεν κατάφεραν όμως να ανατρέψουν και τα δεδομένα. Η ταπεινή Ελλάδα πήρε μία τεράστια νίκη με 101-95, σόκαρε όλο τον κόσμο και προκρίθηκε στον τελικό. Η ελληνική ψυχή συνάντησε το πικ εν ρολ, το figure 8 και το σκεπτόμενο μπάσκετ, ταπεινώνοντας μία υπερδύναμη...
Το boxscore του αγώνα:
Δείτε 10 φωτογραφίες που έμειναν από την ιστορική μέρα:

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε τις καλύτερες στιγμές από το ιστορικό παιχνίδι:

SHARE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου