2019-20

2019-20

Κυριακή 10 Απριλίου 2022

FIFA: Ποια 100 λεπτά; Τη λύση στις καθυστερήσεις στο ποδόσφαιρο δίνει το... χάντμπολ!

 

FIFA: Ποια 100 λεπτά; Τη λύση στις καθυστερήσεις στο ποδόσφαιρο δίνει το... χάντμπολ! -SportDay Αθλητικές ΕιδήσειςΔεν πρόλαβε η FIFA να ανακοινώσει την πρόθεσή της να αυξήσει τη χρονικά διάρκεια των αγώνων από τα 90΄στα 100’ στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο και τα ειρωνικά σχόλια σε βάρος αυτών που διαφεντεύουν τις τύχες του αθλήματος, έπεσαν... βροχή.

Κι όμως είναι η πρώτη φορά που η FIFA ασχολήθηκε σοβαρά με το μεγάλο πρόβλημα του δημοφιλέστερου σπορ. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τον «καθαρό» χρόνο που παραμένουν οι ομάδες στο γήπεδο. Με τους παίκτες να σωριάζονται με ή χωρίς πραγματική αιτία στο χορτάρι και να μη σηκώνονται με... τίποτα, δεν αποτελεί μυστικό ότι σχεδόν ποτέ ένα παιχνίδι δεν ξεπερνά τα 65-70 λεπτά (ίσως και λιγότερο) καθαρού χρόνου.

Η επιλογή να φτάσει ένα ματς στα 100’ επί της ουσίας προσθέτει απλά 5-6 λεπτά αγώνα στο παιχνίδι και σίγουρα δεν δίνει λύση στο πρόβλημα της… ξάπλας.

Η απάντηση στην... ξάπλα των ποδοσφαιριστών

Κι όμως, μια πιθανή λύση είναι έτοιμη και δοκιμασμένη σε ένα άλλο ομαδικό σπορ που παίζεται με τα χέρια, το χάντμπολ.Τι κάνουν εκεί; Ένα ματς διαρκεί μία ώρα, χωρισμένο σε δύο ημίχρονα των 30 λεπτών. Από την εναρκτήρια πάσα το χρονόμετρο δεν σταματά να κυλά, παρά μόνο αν το υποδείξει ο διαιτητής. Αυτό συμβαίνει στα τάιμ άουτ (που δεν έχει το ποδόσφαιρο), όταν υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα, σε απρόβλεπτες καταστάσεις, σε τσακωμούς παικτών (σπάνιο φαινόμενο) ή όταν κάποιος τραυματιστεί πάνω στη φάση. Μπίνγκο!

Φανταστείτε αν το χρονόμετρο σταματούσε να κυλά και στο ποδόσφαιρο κάθε φορά που κάποιος παίκτης έπεφτε – δικαίως ή αδίκως – στο χορτάρι και έμενε κάτω πάνω από, ας πούμε, 10 δευτερόλεπτα. Τότε ο καθαρός χρόνος ενός αγώνα θα αυξανόταν σημαντικά και το ποδόσφαιρο θα γλίτωνε από τη μάστιγα των καθυστερήσεων, που εκνευρίζουν αντιπάλους, θεατές και όποιον άλλον αγαπά το άθλημα. Ταυτοχρονα, βέβαια, θα αυξανόταν κάτι τι και η συνολική διάρκεια των αγώνων, τουλάχιστον στην αρχή.

Το παράδειγμα του VAR

Τα ομαδικά αθλήματα αλληλοεπηρεάζονται όσον αφορά κανονισμούς και τακτικές. Στο ποδόσφαιρο, ίσως επειδή είναι το πιο διαδεδομένο, οι αλλαγές γίνονται με το σταγονόμετρο. Ακόμα κι όσοι ζητούν αλλαγές, δύσκολα αποδέχονται τις καινοτομίες. Δείτε, για παράδειγμα τι έγινε με το VAR. Όλοι διαμαρτύρονταν για τις αποφάσεις των διαιτητών, αλλά η αποδοχή του πέρασε από σαράντα κύμματα.

Αν ο βασιλιάς των σπορ λύσει και το πρόβλημα των πολλών διακοπών, που στέλνουν τους δια ζώσης και τηλεοπτικούς φιλάθλους κατ’ ευθείαν στον κόσμο του κινητού τους τηλεφώνου, τότε θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα να παραμείνει στο θρόνο του πολλά-πολλά χρόνια ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου